strul, termos & Kathmandu

Min gode vän Anders Stävhag som ska klättra Nordsidan av Mount Everest och göra sitt yttersta för att bli förste Jämtlänning på Everests topp nu i vår. Ni som läser mina inlägg kanske minns att Anders var hos mig under Vildmarksmässans fyra dagar. På Vildmarksmässans sista dag tog Anders sin bil och åkte hemåt till Jämtland och passerade Arlanda för att skicka iväg den beryktade “basecamptunnan” i god tid. Det var precis så jag gjorde våren 2010 och det är så dom flesta gör då man har mycket packning.

När Anders kom till incheckningsdisken hos “Travel Cargo” den 13:e Mars, hade dom precis stängt. Då och där blev han lite förtvivlad och ringde mig där jag svarade i min telefon 100 kilometer bort. Vad ska jag göra? sade Anders. Ingen lösning just då och där. Jag bad att få fem minuter att fundera och ringa lite. Efter en stund hade jag löst vart han kunde förvara sin tunna temporärt. Det fick bli hos min syrra i Uppsala. Anders åkte hem och nu borde vi även få tunnan till “Travel Cargo” snabbt. Det löste sig också genom att syrrans son jobbar på Arlanda och släpade med sig tunnan och lämnade in den påföljande dag hos Travel cargo i Terminal 5.

Nu gick det ytterligare någon dag till jag fick ett samtal med Anders. Han var både en gnutta upprörd och lite nedslagen. Tunnan hade blivit stoppad i security control. Han hade köpt ett specialanpassat lås till tunnan som security nu ville klippa sönder för att titta i tunnan. När dom förklarat för Anders hur föremålet såg ut per telefon sade Anders att det kan bara vara min termos. Ok, då måste du komma hit och ta ur termosen ur tunnan svarade dom. Nä, ni skojar svarade Anders jag bor 700 kilometer från Arlanda. Kan jag skicka nyckeln så kan ni öppna och låsa när ni sett termosen. Nix, det går inte serrö. Du måste komma och öppna annars klipper vi låset!

Jag ställde såklart upp som ombud. Anders skickade mig nyckeln som jag fick dagen därpå. Ringde Travel Cargo och sade att jag är på väg. Vart ligger det? Kom till Travel Cargo i Terminal 5. Jag åkte dit och missade såklart avfarten till Arlanda och fick plussa på 30 kilometer i felkörning. 130 kilometer senare kliver jag in på Terminal 5 och likt något dåligt program av dolda kameran finns inte tunnan där på Travel Cargo utan jag får en lapp med beskrivning vart jag ska åka för att komma till tunnan. Platsen jag ska åka till heter “Cargo City”.

Åker iväg skitsur! Mest för att dom hade kunnat kläcka det i telefonen när jag ringde innan jag stack iväg hemifrån. Nu blev det att åka till andra sidan Arlanda och jag fick själv gå igenom security check och röntgen med mera. Sedan fick jag knata långväga för att komma till en reception som sedan hänvisade mig vidare till nästa ände av en mega hangar… Pust! Väl framme kom jag in och där stod tunnad på en lastpall med märkningen STOPPAD.

Jag öppnade tunnan och tog ur termosen och visade dom att den var tom. När det var gjort ville jag stoppa i den igen och låsa tunnan. Men det gick inte serrö! Nä, den får du allt ta i handbagaget. Skojar du? Nej, om du vill stoppa i termosen måste G4S komma och kolla igenom tunnan med röntgen igen med mera. Då är det väl bara köra på sade jag. För tunnan ska ändå securtycheckas innan den skickas till Kathmandu. Han ringde och kollade om dom var på plats och efter stund möttes vi upp av en personal i skottsäkerväst, pr radio med mera som kikade på tunnan, termosen och ändå ville köra tunnan igenom röntgen igen. För att vara 100% säker att inget nytt skulle dyka upp på röntgen. Efter en stund var tunnan okay och jag frågade om jag fick stoppa i termosen i tunnan och låsa till. Först var det NEJ!! Det föreslogs att jag skulle tejpa termosen uppe på tunnans lock. Jag sade att nu är väl tunnan checkad och vi som står här är väl rimligtvis 100% säkra på att termosen är tom på innehåll och att det inte är en bomb och om det nu sitter en påklistrad security check dekal på tunnan. Då måste väl innehållet vara okay? Då kan väl ingen tveka på erat jobb och sålunda kunna skickas låst hela vägen fram till Kathmandu?

Lite surt och av min envishet så fick jag stoppa ner termosen i tunnan igen och låsa till. Sedan var det bara att hitta ut från säkerhetsområdet men det är en helt annan historia…


Lastpallen med tunnan och den beryktade termosen uppepå locket! Shitt vilken byråkrati!


Anders här ser du lappen som stoppade din tunna och termosen.

Du kan nu luta dig tillbaka om du har tid! För nu är din utrustningstunna på väg över kontinenterna till Kathmandu. Ja, du sticker den 29:e Mars så jag önskar dig all lycka på färden och hoppas på att få ta del av spännade uppdateringar från din Everestexpedition.

Fridens! /Pierre

0 Replies to “strul, termos & Kathmandu”

  1. Helt underbart att läsa min vän, men jag säger som du., vad sjutton är det för samhälle och värld vi lever i? byråkratiskt och bygger på rädsla…nej dax att göra världen bättre! Tusen tack för all hjälp!!

  2. Ojoj vilket elände,tur att min bror har sån vän som ställer upp.
    Önskade att alla har en sån vän någonstans.

Kommentera