Familjen

Utan tvivel är det i alla fall så att vad jag och min familj fått uppleva starkt har format den jag är och vilka insikter jag kommit till, främst att inte ta något för givet och att inte skjuta livet på framtiden utan ta vara på den tid man har.

När mina äldsta döttrar föddes arbetade jag som köttstyckare. Det var ett slitigt jobb på ackord, men jag drevs av viljan att skapa ett gott liv för min familj och trodde att jag som en stark karl i det närmaste var osårbar. Livet ville annorlunda. I slutet av 1995 drabbades jag av kraftiga smärtor, främst i ryggen. Jag kunde inte längre arbeta som jag gjorde. Jag fick diagnosen Bechterews sjukdom och det föga upplyftande beskedet att jag skulle ha tur om jag kunde slippa att hamna i rullstol innan jag fyllt 50. Lyckligtvis visade det sig att detta inte stämde. Men jag hade allvarliga ledinflammationer och fick kämpa mig tillbaks till en dräglig tillvaro. Det var både en förbannelse och en välsignelse. Min sjukdom fick mig att inse att jag inte kunde fortsätta som jag gjort utan började studera istället.

Familjens prövningar hade dock bara börjat. Frugans graviditet med tvillingarna var allt annat än problemfri. Hon fick blödningar och var flera gånger tvungen att tappa ur fostervatten på grund av tranfusionssyndrom. Tvillingarna föddes tidigt, redan i vecka 30. De var väldigt små och vägde knappt mer än ett mjölkpaket. Det visade sig att den ena systern drabbats hårdare än den andra. Hon led av diafragmabrock viket gjorde att lever och tarmar pressade ihop ena lungan så att hon fick andningssvårigheter. Hon fick hjärnskador på grund av syrebrist. Följden blev en lindrig CP-skada som sitter i finmotoriken (spastisk diplegi).

Med tiden hade familjesituationen ändå blivit stabil och normaliserad. Jag hade börjat en ny karriär inom IT-branschen och vi bodde sedan ett tag i ett trevligt radhus i Tyresö, precis i utkanten av Tyresta Nationalpark.

Då insjuknade den ena tvillingsystern i leukemi, samma syster som redan tidigare blivit så hårt drabbad. Behandlingen tärde hårt på henne, med trötthet och håravfall. Det går inte en dag utan jag imponeras av hur hon klarat av allt. Idag är behandlingarna över men vi fortsätter att gå på kontroller. Man skulle kunna tro att problemen då skulle vara över, men icke. Nu kämpar vi för att ge henne de bästa förutsättningarna att få en god utbildning, vilket inte visat sig vara så lätt och självklart som man skulle kunna tro.

Efter allt som hänt skulle det inte vara så konstigt om man blev trött och uppgiven. Många gånger har jag naturligtvis varit nära att tappa sugen, men lyckligtvis har jag inte låtit det ske. Jag får ofta höra att jag är så förvånansvärt positiv vad som än händer och jag tror att mitt i grunden goda humör blivit min räddning. Allt det som hänt har emellertid påverkat mig starkt. Jag har slutat att ta saker och ting för givet och jag har slutat att låta drömmar stanna vid att bara vara drömmar. Jag har fått ett liv och om jag själv inte gör det bästa av det så kommer ingen annan att göra det åt mig.

Det som tar mest tid i mina projekt, träning och förberedelser, har jag kunnat göra till en del av min vardag. Jag ser till att det jag behöver göra för min egen utveckling inte skall vara en belastning för familjen. Om jag tar döttrarna till stallet passar jag på att ta min motionsrunda medan de rider. Annars är det ofta så att jag snör på mig kängorna först när döttrarna fått krypa till kojs och låter pannlampan lysa upp min väg sedan elljusspåret slocknat. Jag tycker att jag har funnit ett gott sätt att ta ansvar för barn och familj utan att göra avkall på att även förverkliga mig själv.

Hälsningar Pierre

0 Replies to “Familjen”

  1. Tjena Pierre Såg programmet Skipper bra jobbat men du har alltid varit envis skönt att livet leker för dig lycka till i Bergen, Hoppas du kommer ihåg mig Rocktrummisen Danne Godman Konsum….

Kommentera